Friday, November 21, 2008

ketegangan

sory la entry ini agak bosan utk dibace disebabkan penulisan yg begitu panjang. enjoy read it eventhough aku tahu tadew orang yg sanggup bace.

ramai yang berkate 'air yg dicincang takan putus'.
oke aku tahu peribahasa tu. aku cube sematkn dalam hati aku. tapi ape yg aku rasakan sekarang air tu macam da putus. ape da jadi dengan aku? ape da jadi dengan saudara aku? mungkinkah mereka ketawe riang tanpa adenye aku yg selalu menyusahkan hidup mereka? yg sanggup berhabisan duit untuk membeli barang yg aku minta? yg sanggup pegi balik amik aku kt kolej semate2 hanya 2hari je aku kt rumah die? tu dikire menyusahkan tak kakak?

hanye ade tiga watak sahaja dalam cerita ini dan aku menggunekan kakak1&kakak2 utk describe kan. lg cool kn?

selame aku hidup 19tahun ni aku,die dan die,langsung tak pernah gaduh. gaduh,baik balik,tu biase la, tp sekarang, da seminggu die dan die tak tegur aku. salah aku ke kakak1?salu aku ke kakak2?

tolong lah. korang yg cari pasal dulu. korang tawu kn sebab ape. aku tulis ni bukan nak mengutuk, kite adik bradik, cincang la macam mane pun air tu, takan putus punye. mase kite gaduh, mase aku baru jew nak makan, aku ingat lepas jew makan aku terus nak g jmpe lecturer aku according to my assginment and fill form ape tah. kakak2, kaw call aku, cakap baba masuk hospital, kaw tanye nak balik tak, aku jawab nak. oke kaw suruh cari orang hantarkan kt putrajaya dimane tempat kaw b'kerja, kaw cakap kaw xlarat lg nk amik aku, sebab kaw cakap kaw demam. aku oke jew. aku on jew kakak2. anis tolong cari kan orang utk hantarkan aku. aku da dapat orang, housemate aku, kak long, tp die ade class mase tu, and die akan hantar pukul5.

aku bgtau kaw aku dapat orang yg nak hantar pukul5 jew. yg lain tadew. tp kaw nk suruh aku cari orang lg cepat. oke kakak2, kaw bole pk sejenak tak? kaw nk mintak tolong orang tp kaw nk diorang ikut hati kaw, ikut ape yg kaw cakap, padahal kaw mintak tolong orang utk kesenangan kaw jugak. aku bgtau kaw da tadew oranglain lg, sekarang ramai orang da balik, tp kaw ckp so balik la sekarang. aku nk cakap kaw bodo, tak, sebab aku lg dol dari kaw, aku kn adik, kaw kn kakak. maksud aku sekarang ramai orang da balik tu bukan nye time tu jugak orang da balik. kalau la time tu jugak ade member aku balik, aku da lame tumpang diorang kakak2. tolong la. tolong paham cikit. maybe time tu kaw tengah demam kot, kaw blur..duhh! aku diam kan lg, phm lg ape yg kaw nak. but suddenly aku termaki kaw kakak2, aku cakap kaw bangang kn. sorry 2008. yewla kaw pk ati kaw, rase kaw, aku yg nak mintak tolong orang ni da serbe salah. takan nak suruh orang yg nak tolong tu keluar class semate2 hantar aku g tempat kerje kaw? betul tak kakak2? mane lg penting bg die? aku,kaw or study die? pk la gune otak nextime.

aku sabar jew. kaw nak cakap kaw sabar dengan aku selame 19tahun ni? oh tidak begitu senang jew utk kaw ucapkan begitu kakak2. sebab setahu aku, kite ni same jew. baran. ego. tp kaw lebih sikit selfish la. dektator. urghh! aku bukan hidup utk jadik kuli kakak2 wahai kawan2. memang aku ikutkan, ape yg orang nak, walaupun jalan hanye beberapa tapak, tp kaw tetap suruh aku amikkan barang yg kaw nak. kalau la manusie2 sekeliling itu mcm mummy sayang aku tu tapew, ni tidak, aku macam da adew beribu mummy dalam dunie ini. wahh3. hebat! excellent!

oke sambung lg. aku mengadu pada kakak1 aku, bgtau die pasal kakak2 aku tu, yg die ni tapaham langsung and nak ikut hati die jew. story betul2 detail ni, cakap sebab ape aku gaduh. oke kakak1 ni nak la tolong aku, deal kan dengan kakak2, then kakak1 cakap, kakak2 cakap kalau camtu aku tunggu jewla. memang kakak2 cakap die akan tunggu dekat putrajaya tu, tp kenape bile aku tanye die tak jawab? takan aku still nak teruskan plan aku tu? yewla, nanti bile sampai2, time naik kereta, gaduh, macam rase tak pasal2 lak or maybe cari pasal, utk ayat yg lebih detail. aku malas nak bersemuke dengan orang yg tak geti bahase ni. kakak1 call aku balik, die cakap macam ni, senang esok time kitorang otw jb, kitorang amik kaw la. or macam ni, esok aku balik dari kursus kt kuantan ni, kaw suruh member kaw hantar kat ****. aku tak dengar sangat ape kakak1 cakap. maklum la, aku orang JB, bukan orang KL. duhh! aku cakap yg pasal tu tengok dulu la, pasni aku tanye orang, sape yg bole hantar. suddenly lg, kakak1 cakap, kenape tak mintak tolong kawan kaw tu, sape name die ****. haish! time tu jugak aku angin. muke aku mule merah, hati aku mule berang, dan mate aku mule utk menitiskan air mata yg tak ternilai bg seorang adik. tak pernah2 aku nangis sebab kakak1 ni. yg kakak2 ni often la. perangai pn same sikit dengan aku kn. aku termarah kakak1 ni. yewla die tapaham2 lg kew kenape aku gado dengan kakak2. die lg nak suruh aku cari oranglain hantarkan aku. urghh! time tu jugak kakak1 endcall. aku terus nangis tanpe peduli orang sekeliling yg melihat aku.

aku nak g jumpe lecturer seperti mane aku plan dengan anis n fara lepas makan tu. sepanjang perjalanan aku diiringi dengan tangisan, kesedihan. ade korang peduli pasal aku kakak1&kakak2? ade korang pedulikan aku? ade kew tidak? aku cume mampu menangis dan terus menangis. sampai je dekat school, aku terus duduk kt tangga, terus menangis. then, phone aku bunyi, ade message masuk dan ianya datang dari kakak1. ape yg tertera di screen phone aku ialah, "aku lg banyak prob daripada nak pk masalah bodo korang due. aku decide masing2 tayah balik. aku lg sanggup naik bus dengan anak aku dari naik kete dengan due orang mangkuk yg bodo sombong!" sampai sekarang aku simpan message tu, dan aku akan menangis bile mule membace. mane tak, 1st time aku kene sound dengan die, gaduh mulut/message. aku sedih. kakak1, cube kaw imbas kembali, dalam kes ni sape yg bersalah? memang aku salah maki korang, mara korang, tp sebab ape? sebab sume bende nak kene ikut ati korang! stop la weyh! aku tawu aku adik, kaw pk macam aku tadew pendirian. tp korang penah tak terfikir sejenak yg aku ade jugak perasaan. memang aku tadew nk jage ati orang sekeliling, kawan2 aku, tp aku sayang korang. mungkin aku tak pandai nak jage ati orang sebab aku ni bongsu kot. so aku tak peduli ape yg korang rase. memang! memang salah aku!

petang tu jugak, aku balik. pada mulenye aku nak balik sorang naik bus, tp anis n fara da offer diri nak teman aku, so jadikla planB sambungan utk planA yg tak jadi iaitu utk balik bersame kakak2.

sepanjang perjalanan aku di dalam bus tu, aku nangis dan terus menangis. aku tatau, knp aku rasa sedih sangat sampaikan aku sakit ati dengan diorang. ape salah aku? knp hukum aku macam ni sekali?

oke.hari khamis aku balik, jumaat tu aku g hospital, jumpe baba. baba ni nenek aku. die sayang aku..tp aku? haha (: petang jumaat tu, macam biasela da ade dkt jb, aku,anis,fara keluar berjalan2, merantau sane dan sini. weng sane,weng sini. balik da malam. balik2, aku nampak bayang orang yg amat mengerikan. yeah! sangat mengerikan. tau apew? bayang kakak1&kakak2. eleyh, aku ingat da tanak balik da. kakak1, kate sanggup naik bus dari kereta, tp tengok2 kaw jugak naik kereta, aku yg tertinggal naik bus jew. yewla, korang kn da berkerjaya, so kene jage standard. urghh! what's d prob with u? wanna fight me? c'mon kakak. da besar panjang kan. da adew anak kan. nextime nak cakap biar beragak, n jangan cakap bende yg tak berlaku lg. ceit! aku cakap orang. aku pn same ajew.

balik2 rumah aku terus masuk bilik bersame anis dan juge fara. mase aku nak tidur, anak kakak1 masuk bilik aku, die mencarut ape tah, aku diam jew, sebab aku malas nak layan. pastu tibe2 tendang aku. shit! aku mencarut balik kt budak kecik tu. tibe2 terdengar suare sumbang kt luar, "efy keluar dari bilik tu, nanti tak pasal2 kene marah" urghh! die perli aku. kakak1 aku perli aku. aku malas la hidup macam ni.

and utk pengetahuan korang, aku tak baik lg dengan kakak1&kakak2. and kitorang tak bertegur sape di rumah dan juge melalui telefon bimbit. oke. mau chow.

12 cakap|cakap:

$pka$ said...

dear putet.....
story ko ni pka trharu sgt coz x sngka r leh jd cm ni kn...
coz ape yg pka nmpk,korng adk brdk ok je kn...
sbr la k gurl..
ni smua dugaan dr tuhan n ko kne accept n cbe untk pulihkn smula...
pu3 slow talk la ngn kakak2 pu3 k...
hopefully lps ni korng dh ok k...
t8cre k..
'PKA STILL SYG PU3 CM DLU LG'...
jgn lpekn pka k...
salam...=)

kumbangkecil said...

putet sayang.
sabar eyh. ni Dia nak uji puteri. so kuat bebeh.! :D

puterimegat said...

pka: pu3 takan lupe pka oke (: tx sayang

que: yep. betul. skrg kne diam diri jew. sadis2.

jaja said...

sabo2...
nanti2 ada la hikmah yang dtg...
chill...
be strong:)

n y s a a said...

namo nanges2. biar kan saje. lagipon nothing can be done in a short while kan?

senyum macam hamster lagi eh putet? ^___^

puterimegat said...

jaja: ahah. tgh chill la ni. yep betul la kut.

nysa: aahkan kte tuka kew long lak. biarkan diorang rase teseksa tnpa pu3. ceit. stahun kew. bagus kn. senyum cm hmster nysa? pu3 ade hmster jugak. 2ekor. jom kawinkan na?

n y s a a said...

hamster nisa jenis memilih. die na kawin dengan kerabat diraje je. ala2 cite cindralella.

hamster putet cantik cam cindralella ta? ^___^

puterimegat said...

cantik kalah cndrella lg adew. betul. satu betine dan satu jantan. satu kelabu dan satu coklat. satu bubu dan satu buyut. comey ta?

and tuan die bername puteri..adew la jugak kn diraja ckit.na?

n y s a a said...

nampak gaya cam comel.
kalau cam tu bagi hantaran dulu,
tok kadi sume putet handle.
yg penting kawen kan dorg kat hotel 7bintang. haha. bole?

puterimegat said...

orite. done. bole la tu. ta kre. na tnjuk jgk hamham pu3 kt nysa. tggula nt. lwn spae pnye pling gumukz.

kumbangkecil said...

haha. hamster name bubu. abg ketot da jadik hamster. ;p

puterimegat said...

haa! abg ketot hamham? ouh tidak same sekali. but stil c0ol beb.